Edboskolan

2016-12-21

Löss

Behandling av huvudlöss

Läkemedelsverket rekommenderar medicintekniska lusmedel som förstahandsval vid behandling. Detta på grund av att lössen börjat utveckla resistens mot de läkemedel som tidigare rekommenderats. Föräldrar uppmanas att luskamma sina barn extra noga inför terminsstart och att meddela skola eller förskola om huvudlöss förekommer i familjen.

Huvudbudskap

• Hörnstenarna vid behandling av huvudlöss är noggrann och utförlig information och diagnostik samt väl genomförd behandling och kontaktspårning
  • Endast personer med levande löss ska behandlas
  • Samtliga med löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för ny smitta

Läkemedelsverkets rekommendationer avseende preparatval

• I första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten.
  • I andra hand läkemedel innehållande kombinationen bensylbensoat och disulfiram.

Gå till 1177-vårdguidens information om löss. Här kan du hämta information till föräldrar om huvudlöss.

Webbredaktör: Peter Berghel
Senast uppdaterad: 2016-12-21